Ваксината на „Пфайзер“ предпазва заразените с Омикрон от влизане в болница

Две дози от ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ изглежда дават 70 % защита от хоспитализация в РЮА от няколко седмици, както показа голямо изследване в реални условия за потенциалното въздействие на варианта Омикрон, съобщи Ройтерс.

В РЮА има рязко увеличаване на заразените с новия коронавирус заради новия вариант.

Резултатите бяха разпространени от най-големия здравен застраховател в РЮА – „Дискавъри хелт“. Те се основават на повече от 211 000 положителни теста за Ковид-19, направени от 15 ноември до 7 декември. Около78 000 от тях се приписват на Омикрон.

Те обаче не са потвърдени, че са от новия вариант. Това означава, че резултатите не са категорични.

Вариантът Омикрон беше определен като обезпокоителен от Световната здравна организация.

Учени в РЮА засега са потвърдили около 550 секвенции на Омикрон. Вариантът присъства в 78 процента от секвенциите от ноември, повече от преди доминиращия Делта.

РЮА предупреди за възникването на Омикрон миналия месец.

На базата от данните от клиничните изследвания на „Дискавъри“, в сътрудничество с Южноафриканския съвет за медицински изследвания, специалистите са изчислили, че ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ осигурява 70 % защита от хоспитализация и 33 % – от заразяване през новата вълна за всички възрастови групи. Спадът е спрямо 80 % защита от заразяване и 90% ефикасност срещу хоспитализация при варианта Делта в РЮА.

Резултатите са предварителни. Важно е обаче, че ваксината все още осигурява добра защита срещу тежко протичане на Ковид-19, допълва БТА.

- реклама -