ваксина, Модерна, ефикасност

Ваксината на „Модерна“ вероятно ще предпазва до две години

Ваксината срещу COVID-19 на компанията „Модерна“ вероятно ще предпазва до две години.

Това заяви генералният директор на компанията, макар и да са необходими още данни, за да се твърди това категорично, съобщи Ройтерс.

Американската биотехнологична компания изненада света, когато само за няколко седмици беше готова с ваксина срещу болестта, предизвиквана от новия коронавирус. Вчера тя получи одобрение от Европейската комисия.

Като се има предвид, че разработването на ваксините и проучването им обикновено отнема години, продължителността на защитата срещу Ковид-19 продължава да вълнува и учени и регулаторни органи, предаде БТА.

„Кошмарният сценарий, описан в медиите през пролетта, беше ваксината да е ефикасна само месец-два. Мисля, че той вече не съществува“ – каза генералният директор на „Модерна“ Стефан Бансел на мероприятие, организирано от групировката за финансови услуги „Одо“.

„Намаляването на антителата, предизвикани от ваксината у хората, е много бавно . . . Мислим, че може да има защита за около две години“.

Бансел добави, че компанията му е на път да докаже ефикасността на ваксината и срещу вариантите на коронавируса, открити във Великобритания и РЮА.

Учени заявиха, че новоразработените ваксини би трябвало да са ефикасни срещу двата варианта.

- реклама -