Модерна
сн. БГНЕС

Ваксината на „Модерна“ се очаква да пристигне у нас следващата седмица

Одобрената вчера втора ваксина на „Модерна“ се очаква да пристигне у нас на 11 януари. Това обяви по време на брифинга си здравния министър Костадин Ангелов.

Първата пратка трябва да бъде от 2000 дози.

„Около 7900 души са ваксинираните до момента. Беше създаден много добър ред“, съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Към момента нямаме информация за странични явления след поставяне на ваксината, каза още той.

„Ваксината на Moderna е със сходен механизъм на действие като с Pfizer и BioNTech. Тя, подобно на първата ваксина, е РНК ваксина със сходен механизъм на действие. Има разлики по отношение на съхранението – при минус 20 градуса се съхранява, като влиза в границите минус 15 – минус 25 градуса“, обясни Гигов.

Богдан Кирилов посочи, че е създадена организация и в „Бул Био“ има вече условия за приемане.

„Предимството при тази ваксина е, че от 2 до 8 градуса тя може да се съхранява до 30 дни. Това в значителна степен ще бъде облекчение за разпределянето на ваксината. По договора, който е сключен между Европейската комисия и производителя, има само една точка на доставка. Определено е „Бул Био“ да бъде тази точка и в следващите дни очакваме потвърждение от производителя и от Европейската комисия за количествата, които трябва да получим в следващите седмици, допълни той.

Точният брой на ваксинираните към този момента е 7913. 55,39% от тях са лекари, 20,4% са професионалистите по здравни грижи, 15,31% – помощен персонал и други.

„Все още сме далеч от масовата ваксинация“, подчерта министър Ангелов.

- реклама -