Ваканция: Учителите също поискаха удължаване (Срокът)

Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предлага на Министерството на образованието и науката /МОН/ междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена от 31 януари до 4 февруари. Това съобщиха от учителския синдикат с председател д-р Юлиян Петров.

Мотивите за това са свързани с

повишения брой на заразени

ученици и учители. Много е трудна организацията в някои образователни институции при отсъстващи над пет процента от учителите. В някои училища липсващите учители надвишават 15 процента, включително и с карантинираните, което води до невъзможност за осигуряването на учебния процес. Огромна част от педагогическите специалисти осигуряват заместване на колегите си, но това ги натоварва и претоварва, отбелязват от синдиката.

„Учениците

имат нужда да бъдат изолирани

в рамките на девет дни, което ще забави нарастващия брой на заразени. Учителите също имат нужда от възстановяване поради огромния стрес, породен от хибридното обучение, което са принудени да осигуряват. Огромна част от преболедувалите учители

не се възползват от десет дни

за възстановяване след COVID-19, за да могат да осигуряват работата в училищата. При евентуална удължена ваканция, училищата ще направят икономия на финансови средства от издръжката и средствата за едно тестване на учениците в цялата система“, заявяват от Синдиката „Образование“.

Предложението за

извънредна междусрочна ваканция

е на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, анонсирано в събота от председателя на организацията и директор на 119 СОУ в София Диян Стаматов.

След завършването на първия учебен срок, допълнителните дни биха допринесли за реална почивка на учениците; за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите

поради заболяване или карантиниране;

за откъсване на всички ученици за седмица от училищната среда и възможност за нормално започване на втори учебен срок, уточни тогава Стаматов.

- реклама -