Вадят пожарната от МВР

Пожарната може да бъде извадена от структурата на МВР като самостоятелна агенция. Това стана ясно от думи на вътрешния министър Бойко Рашков пред ресорната комисия в НС.  На изслушването той обяви, че трябва да се пристъпи към „функционални и структурни промени“ в министерството.

Той отбеляза, че промени в структурата са заложени и в коалиционното споразумение на управляващата коалиция.

„В МВР има звена, които  нямат полицейски функции. Такава е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, заяви Рашков. „Това е безспорно една изключително полезна структура“, допълни той. В същото време обаче посочи, че лично смята, че трябва да се обособи и в една самостоятелна агенция. Идеята е звеното да се занимава „не само с пожарогасене и спасяване на хора и т. н.”.

По думите му се водят и разговори дали Медицинският институт на МВР да не премине към Министерството на здравеопазването.

Бойко Рашков отбеляза, че все още не са били предприемани действия по тези теми. И добави, че няма решение и за това дали ще има промяна по отношение на спешния телефон 112. Според министъра тези въпроси ще се решат заедно с парламента, съобщи БТА.

КАДРОВИ СЪСТАВ

Вътрешният министър отбеляза още, че последните десет години съставът на ведомството е бил постепенно редуциран, като в момента е около 50 000 души. Той добави, че по съотношение администрация и друг персонал МВР не е на първо място в страната.

Постави пред депутатите и въпроса за териториалните дирекции на МВР в страната. Той отбеляза, че има районни управления с по-ниска натовареност от други. Една от причините била обезлюдяване. По думите му това не означава, че ръководството на МВР има намерение да пристъпва към съкращаване и уволняване на хора. Той коментира, че ръководството иска да направи преливане на част от полицейския състав, доколкото е възможно.

„Искаме да има състав, който да посещава и малките населени места“, каза министър Рашков, но отбеляза, че не може да се осигурят полицаи във всяко населено място. Той добави, че в бюджета на МВР за 2022 г. са заложени повече средства за техника, което ще помогне чрез камери и друга техника да се следи криминогенната обстановка.

ХЕМУС

След изслушването, пред журналисти, Рашков посочи, цитиран от monitor.bg, че има няколко дела за АМ „Хемус“. Относно самоотвода, направен от прокурорките по делото с мотива, че има приложен им натиск пък посочи, че по-горната прокурорска инстанция е отхвърлила искането им.  Силовият министър намекна, че може би те не са били подлагани на натиск, както твърдят.

“Има едно досъдебно производство, което касае производители на цветя и храсти, които ще озеленяват ненаправената магистрала след 10 – 20 години. За тях са отпуснати 12 млн. по познатите начини, от които 6 млн. в брой. Върви проверка по случая”, заяви МВР шефът.

Той коментира и случая с джипа, заради който бившият финансист №1 Владислав Горанов бе спрян на границата. Според Рашков разследването в ГДНП по случая е вече няколко тома. Засега данните показват, че колата е произведена август 2018, а регистрацията ѝ е от 1 януари 2018 г.

На въпрос дали достъпът на Сотир Цацаров до класифицирана информация е отнет като лично отмъщение от него, Рашков заяви, че „това са пресилени изказвания“. Аз не изпитвам никакви негативни чувства към този човек. Вероятно е изненадан, вероятно е нещо друго, той дори обвини и премиера, че е оказвал институционален натиск към някого“, посочи още той.

ИЗСЛУШВАНЕ

На заседанието си депутатите от комисията взеха решение и да изслушат журналиста Атанас Чобанов. Причината – твърденията му, че е получил предупреждение от чужда служба за заплаха за живота му. Искането за изслушване предизвика скандал сред народните представители. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ разкритикува дневния ред на комисията, като посочи, че трябва да се конкретизира на каква тема ще е. Ако е във връзка със заплахи отправени към него, то ДПС са сезирали ДАНС по този повод, подчерта Карадайъ, цитиран от news.bg. Той настоя също да присъстват главният прокурор и председателят на ДАНС за изслушването.

Според лидера на ДПС много лъжи са чувани от Чобанов. „Ако има такава заплаха трябва да се образува производство. Но има и ред внушения, които са и лъжи изречени от Чобанов, които трябва да бъдат предмет на прокуратурата, ако изобщо има такава“, подчерта Карадайъ. И настоя всички хора, заплашвани в държавата, да бъдат поканени за изслушване. Включително и „онова рапърче, което също обяви, че е бил заплашван“, визирайки Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта.

Председателят на комисията ген. Атанас Атанасов увери Карадайъ, че са били поканени председателят на ДАНС и главният прокурор да присъстват на заседанието. Не знаел обаче защо не са дошли.

Зам.-председателят на комисията Николай Радулов заяви, че няма причина Атанас Чобанов да не бъде изслушан по време на заседанието на комисията.

- реклама -