В. Златев: Картел на цените на горивата у нас няма

Горивата поевтиняха напоследък, не заради протестите на хората, а защото нефтът падна на борсите, каза Валентин Златев, председател на БПГА по време на работна среща на Българската петролна и газова асоциация в Стара Загора. Учудвам се, че нямаше протести преди три месеца, когото започнахме да вдигаме цените на горивата, а бяха сега, когото цените падат, каза Златев, цитиран от БТА.

Нито е имало, нито има смисъл да се прави договорка между фирмите за цените на горивата. Ние работим на висококонкурентен пазар със суровини на борсова цена, а производствените и транспортните разходи на горива са почти еднакви, посочи Златев.
Преди година половина Комисията за защита на конкуренцията ни разследва за това, че цените на горивата по бензиностанциите са еднакви, а сега вълненията са защо цените са различни. Нефтът се търгува по международни цени,технологията за производство на горива също е почти еднаква. Цените зависят от степента на ефективност на рафинериите. В рафинерия в Холандия, подобна на тази в Бургас, работят 250 души, а в нашата са заети три хиляди, но ние никога не сме си позволявали да съкращаваме хора, посочи Златев.

Искрено съжаляваме, че се стигна до такива протести и сме съпричастни към всеки български гражданин, който изпитва материални неудобства. Разбираме защо част от тези хора са на улицата, те са наши клиенти и ние се борим за тях, заяви Златев и продължи: Но протестите категорично нямат никакво отношение към свалянето на цените. Падането на международните котировки на нашата суровина, от която произвеждаме продукта си – нефта – е логиката, поради която цените в България падат. Това, което е странно, е защо допреди три месеца, когато вдигахме постоянно цените заради ръста на цените на нефта, никой не протестираше, сега, когато сме ги свалили повече от седем пъти, хората протестират, коментира Валентин Златев.

Ако касовата бележка е начинът, който ще изсветли всички участници в пазара на горива и ще накара българските граждани да се научат да си искат бончето от касовия апарат и да го приберат, ние приветстваме това решение. Друг е въпросът как технически ще бъде изпълнено. Очакваме разяснения от Министерство на финансите, каза още Златев по повод анонсираната от Владислав Горанов идея за изменения в Наредбата за касовите апарати, с които всеки един търговец на дребно на горива ще бъде задължен, когато издава фискален бон, да посочва на отделен ред акциза, ДДС и цената на горивото без акциз и ДДС. Може да се отиде и по-напред като в касовата бележка се включи и посочване на търговската надценка на горивата. Така според финансовия министър ще е ясно колко е за държавата и колко е за търговеца от цената на горивата.

Според Валентин Златев, ако трябва да се вкара нов софтуер заради касовата бележка, това ще доведе до покачване на цените на горивата.

Ако през зимата отпадне биокомпонентата в горивата, може да се очаква поевтиняване от две стотинки на литър при бензина А 95 и пет стотинки при дизеловото гориво, каза Живодар Терзиев, собственик на фирма, член на БПГА. Киселините в биодизела обаче могат да създадат големи проблеми на двигателите на вашите автомобили, защото биодизелът е трудно управляем при температури по-ниски от пет градуса, посочи Терзиев. Ако отпадне влагането на биокомпоненти през зимата, то според евродирективи, те трябва да се увеличат през лятото, защото страната и търговците ще бъдат глобени, посочи Терзиев.

- реклама -