виртуална реалност

В Южна Корея майка се срещна с мъртвата си дъщеря във виртуална реалност – ВИДЕО

В Южна Корея направиха немислимото – събраха майка и мъртвата й дъщеря посредством виртуална реалност.

Деветминутният клип от документалния филм на Munhwa Broadcasting Corporation „Срещнах се с теб“  стана абсолютна сензация в Youtube.

Майката Джан Ли Сун стои пред празно зелено платно със слушалки за виртуална реалност и чувствителни при допир ръкавици, а на врата й има медальон с пепелта на дъщеря й. Малко след като слага на главата си виртуалните очила, тя съзира малкото си момиченце, което е починало от левкемия през 2016 г. На Йеон излиза иззад купчина дърва, облечена в красива лилава рокля и пита: „Мамо, къде беше? Много ми липсваш. Мислиш ли си за мен?“

Със стичащи се по лицето й сълзи, Джан Ли Сун се протяга да прегърне момиченцето. „Липсваше ми На Йеон“, каза тя на компютърно генерираната си шестгодишна дъщеря, като ръцете й се движеха, за да я гали по косата.

На виртуалната среща с отвъдното присъстваха съпруга на Джан и трите им други деца, които не можеха да спрат да трият сълзите си, въпреки, че виждаха единствено ридаещата майка.

Майката и дъщерята седнаха на маса, за да отпразнуват липсващите рождени дни на На Йеон, пеейки заедно „Щастлив рожден ден“.

Преди да духне свещите, На Йеон поиска майка й да спре да плаче…

Морално ли е?

Много зрители, които са загубили своите близки заявиха, че подкрепят новаторската концепция.

„Майка ми неочаквано почина преди две години и ми се иска да мога да я срещна през виртуалната реалност“, сподели жени от Сеул.

Медийният експерт Парк Санг Хон обаче заяви, че документалният филм представлява експлоатация на личната болка.

За създаването на виртуалната На Йеон са били необходими осем месеца на заснемане и програмиране, но създателите на документалния филм настояват, че излъчването е предназначено да „утеши семейството“, а не да популяризира виртуалната реалност в Южна Корея. Технологията представи „нов начин за запазване на близките в паметта ни“, твърди един от продуцентите.

Самата Джан – която е татуирала на ръката си името на дъщеря си и датата на раждането й, се надява програмата да „утеши“ и други хора, изгубили близки.

„Въпреки че беше много кратко … Бях наистина щастлива в момента„, сподели майката.

- реклама -