В условия на криза: Продажбите на водка скочиха с 20%

Напук на световната криза, изолация и социална дистанция на фона на разпространението на световната епидемия от коронавирус, обемът на продажбите на дребно на водка и коняк в Русия през март 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година е скочил с над 20%, съобщи Павел Шапкин, председател на Националния съюз за защита на потребителите.

„В края на март се очаква ръст на статистиката за продажбите на дребно на всички видове алкохолни напитки. За водка и коняк – в рамките на 20% ръст спрямо март 2019 г., за вино – 10%, за бира – 5%. През април ръстът на продажбите продажбите ще значително по-висок“, смята Шапкин.

сн. БГНЕС

 

Търсене на водката като антисептик

Според него ситуацията с разпространението на коронавирус може драстично да увеличи ръста на продажбите на дребно на алкохолни напитки през март поради две причини – на първо място за консумация, а на второ – за ползване като антисептик.

Статистиките от миналата година показват много по-скромна динамика: според експерти от Съюза за защита на потребителите през март 2019 г. продажбите на дребно на водка са намалели с 0,1%, до 59 милиона литра, продажбите на коняк са се увеличили с 5%, с 9,68 милиона литра. Обемът на продажбите на дребно на вина през март 2019 г. спрямо март 2018 г. нараства с 1,8%, до 43 милиона литра.

- реклама -