частна болница, пациент, COVID-19, "Маджуров"

В УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив представиха първия в страната робот за дезинфекция срещу COVID-19 предоставен от ЕС

В УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив представиха първия в страната робот за дезинфекция срещу COVID-19
предоставен от ЕС

В УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив представиха първия в страната специализиран робот за дезинфекция срещу COVID-19, доставен по линия на общата поръчка на Комисията за различни болници в Европейския съюз. Демонстрация на робота бе направена днес в болницата, в присъствието на министерството на здравеопазването, посолството на Кралство Дания, на фирмата доставчик на роботите и на българския й ексклузивен дистрибутор.

Инвестициите в нови, модерни решения, в дигитализация и нови технологии ни позволяват да защитим гражданите и медицинския персонал, каза Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Събитието днес е ясен израза на Европейската солидарност в действие. Той поздрави ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, че е първата българска болница, която кандидатства и получи първия в страната робот за дезинфекция срещу коронавирус и насърчи другите болници у нас да кандидатстват по тази програма и да се възползват от предимствата на този робот.

ЕС са заделили 12 милиона евро за закупуване на 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която е спечелила търга за спешна поръчка.

Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути стандартна болнична стая с помощта на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19 те унищожават множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.

- реклама -