В УМБАЛ „Александровска“ оперираха недоносено бебе, с тегло при раждането под 1000 гр.

В УМБАЛ „Александровска“ оперираха недоносено бебе, с тегло при раждането под 1000 гр.

Офталмолозите на УМБАЛ „Александровска“ оперираха недоносено бебе, родено в 26 г.с. и тегло при раждането под 1000 гр. Приблизително 10% от всички новородени в България се раждат преждевременно или преди 38-та гестационна седмица (г.с.).

Рисково-новородени са децата, родени преди 32 г.с. и/или с тегло под 1500 гр.,

обясни началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“ проф. Александър Оскар, съобщават от лечебното заведение. Той поясни, че тези деца имат значително висок риск за развитие на различни увреждания, сред които и ретинопатия на недоносеността – водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата по целия свят.

По своята същност, заболяването се развива в резултат на недоразвитото ретинално кръвообръщение,

като рискът за развитието му нараства пропорционално на гестационната възраст и теглото при раждане. Въпреки огромните съвместни усилия на неонатолозите и офталмолозите в България, между 20-30 деца всяка година развиват тежка форма на ретинопатия,

която е причина за сериозна, необратима увреда на зрението на новородените, подчертава специалистът.

По думите му скринингът на всички рисково-родени деца, родени преди 32 г.с. и/или с тегло под 1500 гр., както навременното диагностициране на заболяването и адекватното лечение, са в основата на предотвратяването на тежкото и необратимо инвалидизиране на децата.

- реклама -