Украйна

В Украйна въведоха военно положение за срок от 30 дни

Върховната Рада на Украйна утвърди въвеждането на военно положение в Украйна за 30 дни, предаде ТАСС.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че военно положение ще бъде въведено във всички гранични области на Украйна и в морската акватория на Черно и Азовско море.

В телевизионно обръщение към нацията украинският президент Порошенко посочи, че разузнаването на страната вижда сериозна заплаха от руска сухопътна инвазия срещу Украйна. Порошенко увери, че военното положение няма да наруши гражданските свободи или да доведе до отлагане на президентските избори догодина.

Върховната Рада прие постановление следващите президентски избори в страната да се състоят на 31 март 2019 г.

По-рано американският посланик в ООН Ники Хейли определи пленяването на украинските кораби като възмутително нарушение на суверенна украинска територия и арогантен акт, който международната общност трябва да заклейми. На извънредно заседание на Съвета за сигурност по кризата Хейли подчерта, че Вашингтон ще запази санкциите срещу Москва заради Крим, а по-нататъшна ескалация от руска страна само ще влоши нещата.

Руският представител обвини Украйна, че е планирала инцидента и заподозря предизборни намерения на Порошенко. Според него Киев е нарушил международното право и само благодарение на професионализма на руските патрули не е имало жертви.

НАТО определи действията на Русия като пряко военно нападение. „Всички съюзници изразиха пълна подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Няма оправдание за използването на военна сила срещу украински кораби и екипажи и затова призоваваме Русия да ги освободи незабавно“, призова генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Русия трябва да разбере, че действията ѝ имат последици, добави той.

- реклама -