В Уесминстърския дворец: 4 дни поклонение пред паметта на Елизабет II (снимки+схема)

В продължение на 4 дни се очаква да е поклонението пред паметта на Елизабет II преди тя официално да бъде погребана. Това съобщава BBC в своя статия, в която разказва как ще протекат предстоящите дни.

Британската кралица почина, обградена от семейството си, в любимото си имение в Шотландия Балморал в четвъртък следобед.

Семейството на Елизабет II се събра в Балморал

След като ковчегът с тленните останки на най-дълго управлявалият монарх на Великобритания бъде закаран в Лондон, той ще бъде

положен за поклонение в Уесминстърския дворец,

и по-конкретно в голямата зала, обяснява плановете по държавното погребение BBC. По този начин всеки, желаещ да си вземе последно сбогом с Елизабет II, ще може да го направи. Голямата ритуална зала е най-старата част от двореца, който е известен също като Сградите на парламента. Той е седалище на двете камари и е разположен на северния бряг на Темза, в лондонския район Уесминстър.

Последният член на кралското семейство, чиито тленни останки бяха положени в голямата зала, беше кралицата майка, която почина през 2002 г. Тогава над 200 000 души отдадоха почетта си пред ковчега й.

Снимка: BBC

Ковчегът на Елизабет II ще бъде положен на издигната платформа, точно под средновековния дървен покрив на залата, датиращ от 11-ти век. На всеки ъгъл на платформата ще има по един войник, служещ в охраната на кралското семейство.

Ковчегът ще бъде пренесен от Бъкингамския дворец с баввна процесия, съпътствана от военен парад и членовете на кралското семейство.

Схема: BBC

Хората ще могат да наблюдават процесията по нейния път, а големи екрани, разположени в парка, ще предават на живо събитието.

Веднъж положен в Уесминстър, на ковчега ще бъдат сложени кралската корона, скиптър и кълбо. Веднага след това ще има кратка литургия, след което хората ще бъдат допуснати до залата, за да си вземат последно сбогом с кралицата.

Кога е погребението на Елизабет II?

Очаква се то да бъде в Уесминстърското абатство в рамките на до две седмици. Все още се очаква Бъкингамският дворец да потвърди конкретния ден.

Абатството е мястото, където британските крале и кралици се короноват. Именно там бе коронована и Елизабет II през 1953 г. Пак в абатството беше и сватбата й с принц Филип, който почина преди малко повече от година на 99-годишна възраст. Самата Елизабет II почина на 97 години, като здравето й видимо се влоши след кончината на съпруга й.

- реклама -