В Турция ползват одеколон срещу коронавируса: Колекционер се раздели с експонатите си, събирани 50 г.

Мъж от черноморската провинция Самсун дари 500 бутилки турски одеколон, т.н. „колония“, които е събирал през последните 50 години, съобщава „Хюриет“. Той ги е раздал на своите роднини заради коронавируса.

След като лекарите предположиха, че одеколонът може да бъде заместител на миенето на ръцете – основната превантивна мярка срещу заразяване с COVID-19, турците се втурнаха да търсят бутилки с ценната течност и поради рязкото търсене компаниите изчерпаха предлагането. Това подтикнало 88-годишния Некми Хопач да прибегне до уникалната си колекция от 3 000 бутилки.

 

Колония има много важно място в турската култура, като всяка къща има поне една бутилка.

Високото съдържание на алкохол на базата на етанол може да убие повече от 80% микроби и да действа като ефективен дезинфектант за ръце, казаха лекарите.

Обяснявайки, че с години е купувал различни видове одеколон с различни аромати като лимон, смокиня, мандарина, маслини и тютюн, Хопач каза, че тези, които са чули, че има колекция у дома, идват да го посещават постоянно.

„Жена ми не обича одеколон, защото има астма. Купувах си одеколон тайно от нея и го носех у дома. Обичам своите бутилки одеколон сякаш са мои деца“, каза Хопач.

„Постоянно държа стаята с тях заключена. Всеки ден влизам в нея и разглеждам одеколоните си“, отбеляза той, демонстрирайки привързаността си към бутилките.

- реклама -