34 топ журналисти с отнети служебни карти в Турция

Главната дирекция за контрол на печата и ефира в Анкара отне служебните карти на 34 журналисти от общо 8 популярни медии в страната, предаде БГНЕС.

Журналистите от вестници, телевизии и радиостанции са обявени за заплаха за националната сигурност на Турция и ще бъдат разследвани.

Били заплаха за националната сигурност

Според решението на медийния регулатор във в. „Мейдан“ опасните за сигурността са 14 репортери, в тв „Саманйолу“ – 2, в тв „Ърмак“ – 3, в тв „Джан Ерзинджан“ – 8, в новинарския канал „Саманйолу“ – 2, в радио „Мехтап“ – 1, във в.“Тараф“ и списание „Нокта“ – 4. Основно това са журналисти на постове като директори на новините, редактори и административни ръководители във въпросните медии.

Зам.-директорът на регулатора Екрем Окутан подчертава, че е недопустимо в публикациите за терористична групировка да се съдържа подкрепа за дейността й и това да бъде част от работата на една медия.

В никакъв случай отнемането на картите на отделни журналисти не трябва да бъде третирано като посегателство върху свободата на словото, казва още Окутан.

По-рано днес Турция отне лицензите на 23 телевизии и радиа заради метежа

Съветът за електронни медии в Турция обяви, че анулира лицензите и правата за излъчване на 23 телевизионни и радио-канали.

Медиите, поставени под възбрана, са заподозрени в пристрастия и открита подкрепа и пропаганда на идеите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и групировката му, обявена за терористична.

В черния списък са STV, Samanyolu Haber, Samanyolu Haber Radyo, Can Erzincan TV, Kanal 124, Yumurcak TV, Hira TV, MC TV, Dünya TV, Kanal Türk, Bugün TV, Mehtap TV, Berfin FM, Kanal Türk Radyo, Burç FM, Samanyolu Haber Radyosu, Radyo Mehtap, Haber Radyo Ege, Dünya Radyo, Radyo Küre, Merkür TV, Esra Radyo, Tuna Shoping TV, Samanyolu Haber Radyo Anadolu.

В съобщението на Съвета за телевизия и радио на Турция /RTUK/ не се посочват други аргументи за решението. В.“Хюрриет“ цитира анонимен източник от съвета, според когото тепърва ще се разглежда съдбата на електронните медии, в които преди време държавата назначи правителствени попечители и ще им бъде потърсена отговорност при нужда.

Равносметката

По-рано днес от работа бяха отстранени и задържани 15 200 служители в сферата на образованието, над 180 сътрудници на националното разузнаване и други 749 висши администратори, в това число от дирекцията по вероизповеданията. Също днес Съветът за висше образование в Анкара изиска незабавните оставки на ръководителите на всички 1 577 декани на университетски катедри в страната.

- реклама -