ЦИК, избори, сигнали, жалба, балотаж

В ЦИК демонстрираха съдържанието на устройствата за гласуване и защитите

В Централната избирателна комисия не са постъпвали данни от кмета на Карлово, че има затруднения с организацията на изборния процес за вота на втори октомври в пострадалите от наводненията населени места. Това каза говорителят на комисията Росица Матева:

„Помещенията, в които трябва да бъдат разположени Секционните избирателни комисии, се определят от кметовете на общини и кметства. До момента в Централната избирателна комисия няма получена информация, че кметът на община Карлово по някакъв начин и общинската администрация изпитват затруднения с организацията на изборния процес, така, че се надяваме, че всичко върви по план“.

От ЦИК демонстрираха пред медиите съдържанието на устройствата за гласуване и защитите, които гарантират, че машините не могат да бъдат манипулирани:

„Демонстрацията, която направихме, се наложи от множеството информация, която върви най-вече в социалните мрежи, че е възможно да бъде разглобена машината и по този начин да бъдат по някакъв начин въведени някакви данни, които не са от одобрения софтуер“.

Към момента за вота на 2 октомври са определени почти 11 хиляди машини.

По време на изборния ден не се позволява замяна на части в устройствата, допустимо е единствено да се сменя хартията за отпечатването на разписките, разясниха от ЦИК.

 

- реклама -