В центъра за бежанци в Харманли вечерят с леща и вафла

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност проведе вчера изнесено заседание в Харманли, където се намира регистрационно-приемателен център от отворен тип. Днес народните представители продължават работата си, като ще посетят оградата на българо-турската граница. През ноември миналата година служебното правителство отпусна 5 милиона лева за ремонт на съоръжението, предаде БНР.

По-късно депутатите ще бъдат и в тристранния контактен център в Свиленград, който е изграден, за да подпомага усилията на службите за справяне с бежанския проблем.

38% от капацитета за настаняване на Държавната агенция за бежанците към този момент е запълнен. Общо настанените са 1575 души, поясни заместник-председателят на ДАБ Димитър Киров.

В центровете обаче не могат да бъдат настанявани украинци, защото помещенията са само за чужденци, чиято процедура по закрила не е приключила.

В регистрационно-приемателния център в Харманли пребивават предимно сирийци, очакващи статут.

Кандидатства се по оперативни програми, за да може с европейски средства да бъде обновена базата, посочи още Димитър Киров. Той допълни, че през летния сезон миграционният натиск нараства.

43-годишната сирийка Зейнаб, вдовица с четири деца, се оплаква, че вече месеци чака статут.

„Нямаме средства, нямаме дрехи. Избягах от войната, за да намеря сигурност. Търся тук бъдеще на децата. От 9 месеца чакам, а нямам статут. Искам децата ми да продължат да учат и да живеят спокойно“.

Една брутна заплата е около 1100 лева – на експерт, който провежда първоначалните интервюта. От около две години или три не са увеличавани възнагражденията, което води до риска за много голямо текучество на персонал, на служители“, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която е и председател на комисията за контрол над службите за сигурност.

Според Атанасова трябва да се подсили и медицинското обслужване.

„Храноденът е 5 лева. Менюто за тази вечер е супа леща и вафла.“

- реклама -