Гърция стачка транспорт Гърция, туризъм, КОВИД-19, коронавирус

В центъра на Атина влиза в сила нова система за движение на автомобилите

В центъра на гръцката столица Атина е в сила нова система за автомобилно движение, която предвижда редуване на коли с четни и нечетни номера, съобщава Министерството на външните работи.

Според системата “Дактилиос“ – пръстен, опасващ централната част на града, считано от 25 октомври 2021 г. автомобили с регистрационни номера, завършващи на четно число, имат достъп до центъра на Атина само в четни дни от месеца, а тези, завършващи на нечетни номера, имат право да се движат само на нечетни дати.

По информация на българското посолство в Атина мярката важи от 07:00 ч до 20:00 ч. в дните от понеделник до четвъртък, а в петък – от 07:00 ч до 15:00 ч. Ограниченията ще бъдат в сила до август 2022 г., а при нарушения ще бъде налагана глоба от 100 евро.

Въведената мярка за движение в центъра на Атина важи за всички автомобили. Изключение се допуска за автомобили с чужда регистрация, в рамките на първите 40 дни от влизането им на територията на Гърция.

Удостоверяването на периода на престой на автомобила в Гърция се извършва чрез попълнения от собственика на автомобила PLF формуляр за влизане в страната, посочват от МВнР.

От ограничението са изключени също електрическите и хибридните автомобили, тези на газ или пропан-бутан, но само фабрично произведени.

Мярката не се отнася и за автомобили, отговарящи на стандарта Евро 6, които отделят замърсители под 120 грама въглероден двуокис.

Собствениците на такива автомобили могат да се снабдят с разрешение за свободно движение в градския център във вид на дигитална карта.

Изключения има и за товарни автомобили и камиони до 2,2 тона, автомобили на лекари и медицински персонал, хора с увреждания, обществени организации и дипломатически мисии.

- реклама -