Изборен кодекс
сн. БГНЕС

В този момент: Депутатите гласуват дали ще има мажоритарен вот и останалите промени в Изборния кодекс

Промените в Изборния кодекс обсъждат депутатите от новата парламентарна правна комисия. Свои законопроекти са внесли представители на всички парламентарни групи без БСП и ДПС.

Общото в законопроектите на „Изправи се!Мутри вън!“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е акцент върху гласуването на българите зад граници, съобщава БНР.

Предлага се да отпаднат ограниченията за откриване на секции, да може да се гласува и електронно, и по пощата, у нас да има видеонаблюдение, а ЦИК да бъде променена като структура и състав – да е по-професионална без политически квоти.

сн. БГНЕС

Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс е свързано с въвеждането на мажоритарно гласуване в два тура – „една стара идея“, каза Десислава Атанасова, която е била внесена още през 2016 г. след референдума, организиран от екипа на „Шоуто на Слави“, която не мина тогава.

ГЕРБ ни предизвикват с предложението си за мажоритарна избирателна система, защото ние сме поели такъв ангажимент, заяви председателят на парламента и депутат от „Има такъв народ“ Ива Митева. Според нея предложението на най-голямата парламентарна група е „механично преписване на текстове“, с което от ГЕРБ демонстрират непознаване на същността на мажоритарния вот.

сн. БГНЕС

Без преброяване не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за една нощ“, разкритикува проекта Митева, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане.

От думите ѝ стана ясно, че „Има такъв народ“ не са отказали от въвеждането на мажоритарния вот, но предвиждат това да стане до следващите редовни парламентарни избори, което ще позволи текстове да бъдат детайлно прецизирани

Още преди започването на дебата, който предстои, от ГЕРБ се обявиха против гласуването по пощата и избор на нова ЦИК.

- реклама -