Джамал Кашоги

В търсене на истината за журналиста Кашоги: Светът срещу Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е подложена на все по-силен международен политически и икономически натиск заради мистериозното изчезване на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул. В обща декларация външните министри на Великобритания, Франция и Германия поискаха от саудитските власти надеждно разследване.

Турските власти твърдят, че има видео запис на предполагаемите мъчения и убийството на Хашоги.

„Президентът на САЩ заплаши най-близкия си арабски съюзник със „сурово наказание“, ако това се докаже. Доналд Тръмп обаче не е готов да жертва оръжейните сделки за над 100 милиарда долара с Рияд заради Кашоги.

Саудитската борса губи милиарди след заплахите за санкции срещу Рияд.

Журналистът, отявлен критик на кралското семейство, за последен път е видян при влизане в сградата на 2 октомври.

Кашоги влиза в сградата на саудитското консулство в Истанбул

Днес имаше обиск на дипломатическата мисия на кралството в Инстанбул

Токсични материали, покрити с боя, са открити при обиска на саудитското консулство в Истанбул. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган в хода на разследването на изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Претърсването на консулството в Истанбул продължи девет часа. То беше извършено от съвместен екип от турски и саудитски експерти. Във вторник проверката продължава и в жилищната част на дипломатическата мисия.

Надявам се да стигнем до заключения, които да ни дадат разумно обяснение възможно най-скоро. В хода на разследването се проучват токсични материали, част от тях – боядисани. Всичко зависи от резултатите от проверката„, коментира турският държавен глава.

Разкритията за въпросните материали бяха направени, докато американският държавен секретар Майк Помпео се среща в Рияд с крал Салман и с престолонаследника Мохамед бин Салман. След това вероятно Помпео ще се отправи към Турция.

Американски медии съобщават, че саудитците се готвят да признаят, че Хашоги е убит в консулството по време на разпит, който е излязъл извън контрол. Ако това се случи, за първи път Рияд ще поеме отговорност за изчезването на журналиста.

От Върховния комисариат по правата на човека на ООН призоваха да бъде свален дипломатическият имунитет на замесените в случая саудитски представители.

 

 

- реклама -