дядо Коледа Финландия Лапландия

В търсене на дядо Коледа: На гости в Лапландия

Пристигаме на летище Китила в Лапландия (действителната най-северна част на Финландия) след уморително пътуване със самолет, прекачване и изчакване на аерогарите.

Единственото ми желание е да се настаним в хотела в Рованиеми, да взема един душ, а след това – възстановяващ сън или сауна.

От блажения ми унес обаче ме изважда дъщеря ми.

Именно тя е причината да предприемем тази вълнуваща екскурзия. През последните няколко години се опитва да си отговори на въпроса: „Съществува ли наистина Дядо Коледа?”. Детето в нея иска Добрият старец да е реалност, но в същото време търси все повече доказателства за противното. Е, сега вече сме в приказната страна, за да проверим на място как стоят нещата.

„Мамо, хайде по-бързо” – отново чувам гласа й. Ясно, сънят и сауната отпадат, поне засега. Затова набързо се настаняваме в хотела и веднага се отправяме към селото на Дядо Коледа, което се намира на около 10 км от центъра на Рованиеми.

Придвижваме към пещерата в планината Тунтури, където трябва да се намира офисът на беловласия старец, с безплатния транспорт, от който се ползват всички туристи. Явно сме попаднали в приказките – около нас минават кучешки впрягове, а елените се разхождат сред хората.

Спираме да погалим един от тях. Ние страхливо протягаме ръце, а той доверчиво се навежда да ни подуши.

Около нас звучат коледни песни, светят стотици хиляди лампички, разхождат се джуджета и елфи. Те са облечени в традиционни носии, едни носят пакети подаръци, други бързат с инструмент в ръка, а трети са грабнали торбичка с писма. Всички се усмихват и махат за поздрав.

Лесно намираме дома на Дядо Коледа.

Заварваме го да се снима с други туристи за спомен. Изчакваме реда си и ние на свой ред увековечаваме момента. После влизаме в подземния Санта парк, разположен в голяма пещера. Плащаме таксата на входа, след това можем да се возим на атракциите, колкото пъти искаме. Вълшебни въртележки, еленски шейни, хеликоптер на Дядо Коледа, забавни игри, куклено шоу, театър.

Финландия Лапландия сияние дядо Коледа

Тук времето минава неусетно. Пробваме от всичко по веднъж и бързаме, защото в Лапландия изненадите никога не свършват.

Отправяме се към бялата линия, отбелязваща началото на Северния полярен кръг. Всеки, който я премине, получава специален сертификат. Той няма да му послужи като препоръка при започване на работа, но ще остане скъп спомен за цял живот. Документът се връчва след извършването на специален ритуал по кръщаване и символичен лов на елени. Това става в иглу във фермата Напапиирин. Строяваме се един до друг и изчакваме да нарисуват рога с въглен върху челата ни и да ни дадат прах от еленови рога. Чак след това вече сме приети в лоното на избраниците и гордо носим рогата на челата си.

„Мамо, последен опит да се убедя, че Дядо Коледа е истински. Ако сега стане някакво чудо – значи е вярно.

Ако нищо не се случи, значи някой се е преоблякъл като Дядо Коледа”. И точно в този момент над нас започва да става нещо странно. Небето се озарява от всевъзможни цветове, всичко наоколо е осветено.

 

Погледите на туристите се отправят нагоре. Поглеждам дъщеря си – на лицето й е изписано задоволство: „Чу-до! Чу-до!” – повтаря порасналото ми дете. Северното сияние, което се появява в Лапландия 200 дни в годината, този път се показва точно навреме, за да я убеди в най-вълшебната приказка.

 

Автор: Илияна Иванова

- реклама -