В Световния ден на спешната помощ – 500 лекари трайно не искат да работят в линейките

В Световния ден на спешната помощ – 500 лекари трайно не искат да работят в линейките

В системата на Спешната помощ има трайна липса на 500 лекари, въпреки че заплатата на лекар в линейка достига до 4000 лева. Това алармираха от Съюза на парамедиците в България по повод днешният Световен ден на спешната помощ.

От там допълниха, че повече от половината

места остават незаети. В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският труд в линейките е изключително скъп и затова там са оставени единични лекарски екипи, които поемат само строго специализирани случаи.

Във всички останали ситуации спешността се осигурява от парамедици.

Парамедикът не може да замени лекаря, но специалното му обучение позволява стабилизиране, поддържане на жизнените показатели и спешен транспорт до

най-близкото лечебно заведение,

където пострадалият се поема от обучен лекарски екип. Доказано е, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при инциденти е намаляла с над 70%.

„У нас няма воля за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени

в спешните центрове. Всичко това се измерва в загубени човешки животи, тъй като липсата на екипи бави обслужването на адресите и спешното транспортиране. Масово и в много региони в страната е напълно невъзможно

спазването на „златния час“

при тежки спешни състояния и инциденти“, коментираха от СПБ. От там коментираха, че е цяла година се работи по този казус, но въпреки десетките срещи, участието в комисии и работни групи, стъпките напред са много бавни.

Парамедици продължават да бъдат наемани в спешни центрове на други длъжности,

без да се регламентират точно техните задължения. Други се отчайват и избират емиграцията като единствената възможност за реализиране в професията. Трети започват работа в лечебни заведения

или обезпечават с уменията си

спортни състезания, филмови продукции, детски лагери. Съюзът на парамедиците е направил анализ на свободните работни места, обявени от 27-те центъра за Спешна помощ в страната.

Във всяко от ЦСМП-тата търсят поне 10 лекари.

Често се срещат призиви като „спешно назначаваме“ и въпреки това назначения няма. Свободни стоят и бройки за медицински сестри и фелдшери. Трансформирането им в длъжности за парамедици би помогнало на системата и пациентите изключително много.

Има положителна практика в ЦСМП – София, Пловдив и Бургас, но в други области на страната – не, макар че някъде свободните места достигат до 60%.

В област Враца например търсят 10 лекари. Подобно е положението и в Силистра.

Днес Съюзът на парамедиците  ще отбележи Световния ден на спешната помощ и с демонстрация по първа помощ

и представяне на професията в ПМГ

„Константин Величков“ в Пазарджик. Демонстрацията ще бъде от 10 ч. и е организирана от  Цвятко Луджев, военен парамедик и кмет на село Ивайло, Община Пазарджик.

- реклама -