Гюлен

В. Стар: В България има два образователни центъра на Фетхуллах Гюлен

Въпреки дългите пипала на октопода Гюлен в цяла Европа, в Гърция, България и Унгария базите на главатаря на терористичната групировка ФЕТО са твърде ограничени“, пише проправителственият в.“Стар“.

ФЕТО в България

От публикацията става ясно, че в София и Пловдив от 2013 г. под името „Дружба“ функционират образователни комплекси, свързани с ислямския проповедник Гюлен.

В тях действат частни детски градини, училища и езикови курсове, но само децата на средната класа могат да си ги позволят, тъй като годишната такса възлиза на 3 400 долара.

Официалните институции в България твърдят, че в тези комплекси не се изучава религия, а турският език е свободно избираем предмет, посочва изданието.

Вестникът пише още, че  членове на групировката ФЕТО в България по време на различни религиозни празници организират прояви, на които присъстват официални представители на вероизповеданията в страната. На тези срещи домакините отправят посланията на Гюлен за диалог между религиите.

ФЕТО в Гърция

В Гърция ситуацията с мрежите на Гюлен е ударила на камък, твърди вестника. Според статията  все пак е намерена вратичка и в гръцки градове се изучава английски език в частни сгради, на хора приближени на Гюлен. В по-големите градове като Комотини и Ксанти действат центрове от веригата на ФЕТО под името „Елит“. Те изпращат студенти в училищата и университетите на Гюлен.

ФЕТО в Унгария

 В Унгария, където турците наброяват едва 2 000 души, има две училища, един съюз на предприемачите и един културен център, свързани с групировката ФЕТО.

Нейното формирование е съсредоточено в Будапеща под името Фондация „Призма“, изградила през 2006 г. и 2014 г. двете училища с името „Орхидея“ с около 500 ученици.

Председателят на фондацията, стопанисваща училищата Ефкан Юнлю неотдавна спокойно призна, че познава лично Гюлен и подкрепя учението му, твърди в. „Стар“

- реклама -