В София: Засилват контрола над контактните лица (вижте как)

Засилват контрола в София на контактните на COVID-19 лица. Това стана ясно, след като новият областен управител на столицата Иван Кючуков събра за първи път кризисния COVID щаб. В същото време затягане на мерките в града не се предвиждат, съобщи БНТ.

Областният управител каза, че за момента не се предвижда ротация или преминаване на учениците към онлайн обучение.

След срещата директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев посочи, че към момента в София са разкрити над 2000 легла за лечение на COVID-19. По думите му има достатъчно свободни легла, които да поемат нуждаещите се пациенти.

Директорът на Специализираната болница по Детски болести „Проф. Иван Митев“ Благомир Здравков съобщи че, към момента има по-сериозен натиск към личните лекари. По думите му заради по-лекото протичане на Омикрон по-малко деца имат нужда от лечение в болница. В педиатрията в момента има 2 свободни ковид легла, но в столицата има достатъчно детски ковид легла, увери Здравков. Увеличават се обаче заразените и карантинирани медици. По искане на областния управител се проучва възможността за разкриване на допълнителни детски легла, които при необходимост да поемат лечението на деца от други градове на страната.

Обсъжда се и възможността за борба със скритата заболеваемост. Целта е да не се допуска контактни на заразени с коронавирус да се разхождат свободни из града. Една от възможностите е полицаи да следят с кой отиват пациентите с коронавирус за лечение в болница и да го подават като контактен в РЗИ, стана ясно от думите на Иван Кючуков. В петък щабът отново се събира, за да вземе конкретни решения по този въпрос.

- реклама -