В София ще има коридор за пазаруване на хората над 65 г., под 18 в мола само с придружител

От събота децата в София ще могат да посещават молове само с придружител, въвежда се и зелен коридор за възрастни от 10 до 12 ч. Това са част от новите мерки, които разпореди софийският оперативен щаб, начело с кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

„Въвеждаме две нови мерки за територията на София и създаваме организация за включване на ДКЦ-а в прегледите при леки грипоподобни симптоми. Посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител се забраняват от 7 ноември. Това е решение на софийския оперативен щаб, което обсъдихме и с ръководствата на големите търговски обекти. Създаваме зелени коридори за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини между 10 и 12 ч на обяд“, написа във фейсбук Фандъкова след заседанието на щаба.

Част от поликлиниките в столицата ще се включат в прегледите на граждани, които имат грипоподобните симптоми.

„Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи. С решение на софийския щаб възложихме на директорите на ДКЦ-а в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания“, уточнява Фандъкова.

Тя добавя, че в последната седмица екипите на СДВР и общината са проверили над 1200 търговски обекта. Проверките за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти ще продължат и през уикенда.

От понеделник са направени 3342 проверки на хора под карантина.

„Продължава засиленият контрол за носене на маски в градския транспорт, като се създава организация за постоянен контрол на линиите с най-много нарушения. Данните от последните 10-ина дни показват спад от 100 000 пътници дневно в метрото“, казва още Фандъкова.

- реклама -