Ваня Кастрева

В София има места за всички първокласници

Има предвидени места за всички деца, които в момента са в подготвителните групи, заяви началникът на Регионалното управление по образование София-град Ваня Кастрева.

Кастрева успокои всички родители, чиито деца са 6-годишни и са в т. нар. подготвителни групи, че няма да има недостиг на местата за първокласници наесен. От Столична община също увериха, че местата в основните училища са предостатъчно.

Приемът в първи клас ще се осъществява в две класирания, записването вече е в ход, а електронната система за подаване на документи ще бъде затворена в 18.00 часа на 28 май. Ще действа т. нар. критерий за уседналост, при който децата, имали постоянен или настоящ адрес за срок от над 3 години в прилежащия район на училището, ще попадат в т. нар. първа група и приемани с приоритет в желаното училище. С облекчение ще се приемат деца, които имат братче или сестриче до 12-годишна възраст в същото училище.

Над 5 хил. са заявки с желание за приемане 2 или 3 училища на територията на София, уточниха още от регионалното управление.

- реклама -