В Скопие предвиждат интензивни разговори с България

Предвиждаме интензивни разговори с България, но преди това трябва да бъде гласувано новото правителство в Скопие.

Министерството на външните работи в момента работи по темите, които ще бъдат предмет на разговор по време на бъдещата среща.

Това заяви външният министър на РС Македония по време на днешната пресконференция, на която представи приоритетите на страната като бъдещ ротационен председател на ОССЕ през 2023 г., цитиран от БГНЕС

Той заяви, че стремежът е връщане на отношенията между София и Скопие в нормален европейски коловоз, връщане на доверието и общия ангажимент за преодоляване на съществуващите предизвикателства, предаде БГНЕС.

На въпрос дали Скопие ще настоява българската декларация да претърпи промени, за да се оттегли ветото върху началото на преговорите, министърът отговори, че тя е вътрешен въпрос на България. „За нас е важно отношението на България към преговорите.

Важно е да се върнем на европейския и евроатлантическия курс. България поддържа процеса на разширяване от началото на членството си в Европейския съюз.

Разширяването не е само наш, но и геостратегически интерес за целия ЕС. Очакваме да продължим разговорите, изхождайки от тази позиция”, подчерта министърът.

Очакваме конструктивни разговори с новото правителство на България, разговор по същинските въпроси, поставени на масата, и бързо деблокиране на процеса на преговорите. о отношение на намерението на Еди Рама Албания и РС Македония да бъдат разделени, Османи подчерта, че изказването на албанския премиер е цитирано неправилно.

„Той каза, че ще питат гражданите, а не, че е взето решение Албания да иска разделяне от РС Македония. Няма изискване държавите да се присъединяват към ЕС в групи”, каза Османи.

- реклама -