Швейцария, бурки, референдум,

В Швейцария забраниха бурките

Швейцарските гласоподаватели гласуваха днес с малка преднина в полза на забраната да се покрива напълно лицето.

Решението, резултат от рефернедум, бе приветствано от поддръжниците на мерките срещу радикалния ислям, но опонентите им го определиха като сексистко и расистко.

Според официалните резултати, 51,21 % от гласоподавателите и по-голямата част от федералните кантони на Швейцария подкрепят предложението.

Това означава, че се забранява носенето на бурка (широка роба с мрежа, покриваща лицето) и никаб (част от облеклото на мюсюлмански жени, покриваща лицето с тесен процеп за очите) на публични места.

Инициативният комитет, предложил законопроекта, изхожда от предпоставката, че „скриването на лицето на обществени места противоречи на либералния дух на съжителство“ в обществото.

Той подчертава, че жените, както и мъжете, в съответствие с принципа за равенство между половете, имат право да не крият лицата си на обществени места.

В допълнение, противниците на скриването на лицето вярват, че тяхната инициатива ще даде възможност на швейцарските правоприлагащи органи да „по-решително се борят с нарушителите с маски“.

Законът ще се прилага както за жителите на страната, така и за чужденците в обществения транспорт, административните сгради, ресторантите, магазините, стадионите и други места, достъпни за широката общественост. Изключения са предвидени за местата за религиозно поклонение, както и в случаи, когато дадено лице е покрито по медицински причини, от съображения за сигурност и поради климатични условия,

Правителството и повечето членове на парламента се противопоставиха на въвеждането на такава забрана.

Според тях, това е рядкост в Швейцария и „говорим предимно за туристи, които временно са на швейцарска територия“. В тази връзка правителството препоръча да се отхвърли законодателната инициатива и вместо това да се приеме по-малко суров законопроект, предложен от него, който изисква гражданите да разкриват лицата си само ако властите настояват за това, за да установят самоличността им.

- реклама -