В Швейцария на референдум одобриха с голямо мнозинство узаконяването на еднополовите бракове

На произведен днес референдум швейцарците одобриха с голямо мнозинство узаконяването на еднополовите бракове в страната, предадоха световните агенции.
64,1 процента от участниците в допитването са подкрепили мярката, показват окончателните резултати. Мнозинството от избирателите дори в най-консервативните кантони са гласували за легализиране на хомосексуалните бракове.

Законодателните промени ще позволят на еднополовите двойки в Швейцария да сключват брак и да осиновяват деца. Женените двойки лесбийки ще могат да имат деца, като получат достъп до дарена сперма – право, което в момента имат само хетеросексуални двойки.
Освен това ще стане по-лесно за чужденци, сключили брак в чужбина с швейцарски хомосексуалисти, да кандидатстват за швейцарско гражданство.
Швейцария е една от последните държави в Западна Европа, които все още не са узаконили еднополовите бракове.

Националният парламент вече прие съответното законодателство. То обаче бе оспорено от противници, които искаха бракът да си остане съюз между мъж и жена. Те свикаха референдум по въпроса – обичайна практика в Конфедерацията.

Швейцарската министърка на правосъдието Карин Келер-Зутер изрази очакване първите еднополови бракове в страната да бъдат сключени на 1 юли догодина.

През 2001 г. Нидерландия стана първата западноевропейска държава, узаконила хомосексуалните бракове. Тя бе последвана от повечето страни в региона, включително от Франция през 2013 г. и от Германия през 2017 г.

На друг референдум днес швейцарците отхвърлиха с 64,9 процента от гласовете предложение за повишаване на данъците върху доходите от банкови влогове и акции. Допитването бе свикано по искане на младежката организация на Социалдемократическата партия. Правителството и бизнес кръговете се обявиха против предложението с аргумента, че ще навреди на икономиката.

Източник: БТА

- реклама -