Snake warning sign on the Great Ocean Road.

В сезона на змиите: Какво трябва да направим при ухапване

Необходимо е държането на ухапаната област под нивото на сърцето. Мястото на ухапване трябва да бъде измито с топла вода и сапун или почистено с дезинфектант и превързано с чиста превръзка. Важно е отстраняването на стягащите дрехи и бижута от засегнатия крайник. Зоната може да се подуе от материите, притискащи мястото на ухапване, като те могат да причинят допълнителни усложнения и дори смърт на тъканите.

Ако змията е елапиден вид (коралови змии и кобри),

необходимо е крайникът да се увие с еластична стягаща превръзка над ухапаното място, като то трябва да бъде държано по-ниско от нивото на сърцето. Отровата не бива да бъде изсмукана, а рязането на раната просто би увеличило риска от други усложнения като инфекции.

Ако змията е мъртва, е подходящо тя да бъде

занесена в болницата. Необходимо е обаче да се внимава, защото мъртвите змии могат да хапят рефлекторно до един час след тяхната смърт. Бърза снимка на змията, дори с мобилен телефон, може да помогне на медицинските екипи да идентифицират нейният вид и следователно да приложат най-добрия метод на лечение.

Въпреки че е полезно, невинаги е важно

идентифицирането на змията, която е причинила ухапването. Често змията може да бъде идентифицирана по вида на раната, която е оставила. Например ямковите усойници имат два зъба и при ухапването често се наблюдават две малки дупки, а кораловите змии имат малки усти, пълни със зъби, които оставят редици от малки прободни рани.

Най-добрият начин за предотвратяване на

ухапване от змия е следването на универсалните предпазни мерки и носенето на лични предпазни средства, когато човек се намира на място, където се срещат змии:

  • Носене на дълги панталони и ботуши, по-високи от глезена;
  • Избягване на храсти, висока трева и дълбоки пукнатини в скали;
  • Полезно е вдигането на шум по време на ходене;
  • Ако бъде видяна змия, тя не трябва да бъде приближавана;
  • Не бива да бъде очаквано, че змиите ще издават предупреждаващ шум, както гърмящите змии, преди да нападнат.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар. 

- реклама -