В сезона на летните почивки – ще скочат ли цените на горивата?

В сезона на летните почивки – ще скочат ли цените на горивата? В сезона на летните почивки пътуваме много по-често и всеки се интересува от цената на бензина, дизела и газта.

„Цените, които виждаме на колонките

в момента, ще се задържат поне 2-3 седмици. Тенденциите са за леко повишаване в последната една седмица, но както си говорим за леко повишаване, така в следващия момент може да се види леко намаление. Средната цена е около 2,50 лв./ 2,60 лв. в отделните вериги.

Миналата година в същия месец цената

е била по-ниска, но м.г. в края на юли цената приближи 2,70 лв.“, каза Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в студиото на Bulgaria ON AIR.

„Когато температурите са по-високи,

цената на газта автоматично става по-ниска, защото при производството се употребява много по-малко енергия. Сега очакваме цената ѝ на места да падне под 1 лев. Цената на метана също падна доста, това е най-евтиното гориво, което може да се ползва в страната. Големите зареждания започват още от сряда, четвъртък. В последните години наблюдаваме уикенд почивка, а не както преди“, добави Хаджидимитров.

От думите му стана ясно, че

рафинерията ни работи на 95%.

„Имаме всякакви горива, вносът върви нормално. За следващите 5-6 месеца не трябва да се притесняваме дали ще имаме гориво. Пазарът се напасна спрямо ситуацията и в момента той работи спокойно. България държи едни от най-ниските цени на горива

в ЕС заради ниската данъчна ставка.

Предполагам, че това все още ще продължава. Но ако тенденциите, които се появиха в последните 2 години, трябва да бъдат изпълнени до 2027, това няма да бъде точно така“, подчерта гостът.

Тогава цената ще скочи.

„Догодина трябва да вкараме по-различни биогорива, след това трябва да спазваме търговия с емисиите. Цената ще е нагоре с около 50-60 ст. Въпросът е как тези средства ще се преразпределят. Да се надяваме, че ще се вземе по-разумно решение, защото ако се повишат горивата в цяла Европа с такава цена, стойността на стоките и услугите ще стане много по-висока“, посочи още Димитър Хаджидимитров.

В момента те очакват да видят дали ще има правителство и ще седнат да направят анализи.

- реклама -