Северна Корея коронавирус Ким Чен Ун

В Северна Корея нямат коронавирус…Защо ли?

Северна Корея няма нито един случай на заразен с новия коронавирус.

Това заяви днес високопоставен здравен представител, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това бе обявено в момент, в който някои страни се съмняват, че в Северна Корея няма никаква зараза.
Бедната и изолирана в дипломатически план страна граничи с Китай и Южна Корея, които бяха силно засегнати от вируса. Северна Корея затвори всичките си граници още в края на януари и въведе драстични мерки за изолация.

Пак Мьон-су, директор в антиепидемиологичния отдел на Националния център за борба с епидемиите, подчерта, че усилията, положени от Пхенян, са помогнали страната да постигне подобен успех и на нейна територия да няма нито един заразен.

„Досега нито един човек не е заразен с новия коронавирус в страната „, изтъкна той.

„Ние взехме превантивни и научни мерки, като инспекции и поставяне под карантина на всички хора, влизащи в нашата страна, пълна дезинфекция на всички стоки, както и затваряне на границите и прекратяване на морските и въздушните връзки“, припомни той.


Само няколко страни в света – често пъти изолирани острови или опустошени от войни държави, не са съобщили за нито един случай на зараза с Ковид-19, отбелязва Франс прес.

Според специалисти Северна Корея е особено уязвима към вируса заради здравната си система, за която се знае, че има доста проблеми. Те обвиниха Пхенян, че крие, че в страната има епидемия.

Миналия месец командващият американските сили в Южна Корея Робърт Ейбрамс каза, че е почти сигурен, че в Северна Корея има случаи на зараза с COVID-19. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви, че „нещо стана в Северна Корея“ и в писмо до севернокорейския лидер Ким Чен-ун предложи помощ на страната.

Северна Корея, която е обект на много санкции на Съвета за сигурност на ООН заради забранените си ядрена и балистична програми, поиска помощ в борбата с вируса.

ООН разреши на УНИЦЕФ и на организации като „Лекари без граници“ да пратят в Северна Корея диагностични комплекти, маски, защитни облекла и дезинфектанти в Северна Корея. Тези организации засега не са потвърдили дали пратките са пристигнали в Северна Корея.

- реклама -