Национален план за ваксиниране, ваксини

В САЩ започна ваксинацията срещу COVID-19, първа се ваксинира медицинска сестра

Започна най-масовата ваксинационна кампания в историята на САЩ. Първата ваксина срещу COVID-19 беше поставена на Сандра Линдзи, медицинска сестра в интензивно отделение. Тя бе ваксинирана в Еврейския медицински център на Лонг Айлънд, съобщи губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства началото на ваксинационната кампания, предаде Франс прес. „Първа приложена ваксина. Поздравления за Съединените щати, поздравления за СВЕТА!“, написа Тръмп в Туитър.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени (повече от 16 милиона и 257 хиляди) и починали (над 299 хиляди).

Доставката на първите 2,9 милиона дози започна вчера в разпределителни центрове в САЩ, 11 месеца след като страната регистрира първите си заразени с КОВИД-19. Болници в щатите Юта, Тексас и Минесота също съобщиха, че очакват да получат днес своите първи дози от ваксината в избрани здравни заведения.

Първите пратки с ваксината заминаха вчера от обект на „Пфайзер“ в Каламазу, щата Мичиган. Те бяха превозени с камиони със сух лед. Със самолети бяха транспортирани и с това беше поставено началото на национална имунизационна кампания с невиждана сложност. Пратките бяха транспортирани до товарни центрове в Луисвил и Мемфис, откъдето бяха натоварени на самолети и камиони, за да бъдат доставени на първите 145 от 636 места за ваксинация в САЩ.

Очаква се през следващите два дни да има втора и трета вълна на доставки до останалите места.

Логистичните дейности допълнително се усложняват от необходимостта ваксината да бъде транспортирана и съхранявана при минус 70 градуса по Целзий, което изисква огромни количества сух лед или специални хладилници. Здравните работници и обитателите на домове за възрастни хора са първите, които ще бъдат ваксинирани. Ваксинационният режим включва две дози, които се поставят през около три седмици.

Днес ще започне ваксинацията на населението и в съседна Канада.

- реклама -