журналисти

В САЩ уволниха над 1 000 журналисти, някои от които носители на „Пулицър“

Три големи американски медии уволниха около 1 000 журналисти, редактори и други служители през последните три дни заради лоши финансови резултати. Съкращенията могат да продължат и следващата седмица.

Основната причина за лошите финансови резултати на медиите в САЩ е заплахата от подема на нови онлайн портали, които публикуват скоростно безплатни новини, както и променените алгоритми на социални мрежи като Фейсбук и Туитър, които пренасочват от новините на големите издателски къщи към новините, създадени от потребители.

Лошата новина за хиляди журналисти в САЩ дойде в края на седмицата с доклад на Верайзон – компания за мобилни комуникации, чиято собственост са „Хъфингтън Пост“, „Яху Нюз“ и АОЛ, че ще уволни 7% от служителите си в медийната сфера.

„Уолстрийт Джърнъл“ обяви, че „Бъзфийд“ планира да освободи 15% от служителите си, както и медийния гигант Ганет, който притежава около 1 000 ежедневни и седмични издания в САЩ, много от тях местни вестници, вече заяви, че освобождава 400 журналисти.

Ситуацията в „Хъфингтън Пост“ е толкова лоша, че редакцията трябваше да се прости с Джейсън Черкис, носител на наградата „Пулицър“ – най-важното журналистическо признание в САЩ. Редакцията вече е освободила 54 журналисти, а около 150 други следващата седмица ще бъдат информирани дали остават на работа.

Много медийни експерти и журналисти виждат вината за това във Фейсбук и Гугъл, които монополизират излизането на новини, печалбите от реклами, но и са причина за лошите управленски решения в медиите.

Американският президент Доналд Тръмп има собствено обяснение за тежкото състояние на някои американски медии.

„Фалшивите новини и лошата журналистика предизвикаха спад (на тези медии). Жалко, но следват и други. Хората търсят истината“, написа Тръмп в Туитър.

Главните редактори на „Хъфингтън Пост“ и „Бъзфийд“ отхвърлиха твърденията на Тръмп като „груби и отвратителни“.

- реклама -