ваксини, изтекъл срок, годност, МЗ

В САЩ ще поставят четвърта доза ваксина на хора с отслабен имунитет

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че хора с отслабена имунна система ще могат да си поставят четвърта доза от ваксината срещу коронавирус. Става дума за тези, които са получили ваксина на „Модерна“ или „Пфайзер/Бионтех“.

Според Центровете за контрол и превенция за заболяванията в САЩ (CDC) хората с умерена или сериозно отслабена имунна система могат получат четвърта доза шест месеца след поставянето на бустерната доза.

Миналата седмица от Центровете вече дадоха зелена светлина за смесване на ваксини при поставяне на бустерни  дози. Това означава, че бустерните дози може да се различни от първоначално поставяните.

Те може да са една от трите – „Пфайзер/Бионтех“,„Модерна“ или „Джонсън и Джонсън“ независимо каква е била първата доза.

Същевременно – по данни на „Вашингтон Поуст“, случаите на заразяване с Covid-19 в САЩ са намалели с близо 60 процента от скока през септември, приписван на делта варианта на вируса. Според изданието средно на седмица броят инфекции в момента е около 69 000 в сравнение с втората седмица на септември, когато е бил малко над 164 хиляди.

Намаляването в броя на случаите би могло да се обвърже с действието на ваксините, като дава пример с Пуерто Рико, където в края на август случаите средно на седмица са били над хиляда, а сега – 105.

Около 73 процента от пуерториканците са имунизирани, пише „Вашингтон Поуст“.

Източник: БНР

- реклама -