ЦИК изборен ден край Сан Франциско Лос Анджелис бюлетини доставка

В Сан Франциско, Лос Анджелис и Сингапур няма бюлетини за изборите до момента

Доставката е забавена по вина на куриерската фирма

Все още в Сан Франциско и Лос Анджелис не могат да се доставят изборните книжа за втория тур – причината е забавяне в доставката, по вина на куриерската фирма.

ЦИК поиска спешна информация от Министерството на външните работи какви мерки са предприети за решаването на този проблем. Ако бюлетините и другите книжа не се получат до 18 часа местно време на днешния ден, има вариант да се разреши бюлетините да се отпечатат на място. Това съобщи БНР. Все още няма окончателно решение на ЦИК.

В Сингапур бюлетините за втория тур също не са доставени заради повреда на самолет. ЦИК ще решава дали да разреши на втория тур само там, по изключение, да се гласува с бюлетините от първия, ако в посолството има останали резерви.

Опростено попълване на протоколите

На секционните комисии в чужбина ще се дадат указания за опростено попълване на протоколите след края на изборния ден. Причината е в многото допуснати системни грешки при попълването, които са установени след първия тур.

Междувременно от МВнР са уверили , че изборните книжа за втория тур на президентските избори във Сан Франциско и Лос Анджелис ще бъдат доставени навреме.

За Сингапур ЦИК ще сканира образците на бюлетините и на протоколите, които са с подпис на председателя на ЦИК и ще ги изпрати на секционната комисия. На място книжата ще бъдат разпечатани и ще се гласува нормално.

- реклама -