В събота срещу неделя връщаме часовника с един час назад

В нощта на събота срещу неделя, 31-ви октомври в 4 часа сутринта се връщаме към зимното часово време. Тогава ще преместим стрелките с час назад.

Държавите от ЕС трябваше тази година да се разберат помежду си и да обявят което време предпочитат – зимното или лятното. На фона на важни въпроси като справянето с пандемията, ваксинацията, а напроследък и галопиращите цени на тока, нито една държава до сега не се е забързала да вземе решение за отмяната на зимното и лятното часово време. Още повече, че мненията и по този въпрос са разнопосочни – нагласите в някои държави са запазване на зимното, в други на лятното време. Ако бъдат въведени различни времена в ЕС, това би затруднило транспорта и нормалното функциониране на единния пазар.

Евродепутатите се надяваха словенското председателство, което приключва в края на тази година, отново да вкара въпроса за отмяната на едно от двете времена в дневния ред на ЕС. Това обаче така и не става. Не се очаква това да бъде сред приоритетите и на френското председателство на ЕС, което започва на първи януари догодина. Така че по всичко личи, че следващата година през март, а после и през октомври отново ще местим стрелките на часовниците си.

- реклама -