акция България Европол трафик мигранти

В Русия задържаха украински дипломат – получил класифицирана информация

Според Федералната служба за сигурност дипломатът е получил класифицирана информация от базите на правоприлагащите органи и ФСБ.

ФСБ задържа консула на Генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург за получаване на класифицирана информация от базите данни на правоприлагащите органи и ФСБ.

Това бе съобщено пред ТАСС в Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

„Федералната служба за сигурност на 16 април в Санкт Петербург по време на среща с руски гражданин при получаване на информация от класифициран характер, съдържаща се в базите данни на правоприлагащите органи и ФСБ на Русия, задържа украински дипломат – консул в Генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург Александър Сосонюк „.

ФСБ подчерта, че „тази дейност е несъвместима със статута на дипломатически служител и има явен враждебен характер спрямо Руската федерация“.

Тайната служба добави, че срещу украинския дипломат ще бъдат взети мерки в съответствие с международното право.

Според международните стандарти дипломатите имат имунитет в държавата, в която работят, но могат да бъдат лишени от правото да останат в случай на нарушение на закона или враждебни действия. Както следва от Виенската конвенция, приемащата държава може по всяко време да уведоми изпращащата държава, че ръководителят на мисията или друг дипломатически работник е персона нон грата и престоят му в страната е неприемлив.

- реклама -