Путин
сн. БГНЕС

В Русия приеха закон, според който Путин може да се кандидатира за още два мандата

Държавната дума на Русия прие днес на трето четене законопроект в съответствие с измененията в Конституцията, който дава право на настоящия президент на Руската федерация Владимир Путин да се кандидатира отново за длъжността държавен глава, информира ТАСС.

Според една от новите разпоредби на Конституцията на Руската федерация, ограничението на броя на сроковете, през които едно и също лице може да заема поста президент на Руската федерация, се прилага към настоящия държавен глава, но без да се отчитат предишните му президентски мандати.

Това позволява на Путин да изпълнява длъжността президент на Руската федерация още два мандата.

Документът беше внесен в Държавната дума от депутатите Павел Крашенинников и Олга Савастянова, както и от члена на Съвета на федерацията Андрей Клишас през ноември.

Документът постановява, че гражданин на Руската федерация, който е на най-малко 35 години, който е пребивавал постоянно в Русия в продължение на поне 25 години, а също така няма и никога преди това не е имал гражданство или разрешение за пребиваване на друга държава, може да бъде избран за президент на страната.

- реклама -