В Русия пият по 12 литра чист алкохол годишно, къде пият по 16 литра?

Едни от последните проучвания на Световната здравна организация показват, че страната, в която се е пие най-много не е Русия, а в Молдова.

Средната консумация на алкохол на човек от населението в Молдова през 2018 година е било 15,2 литра. На второ място е Литва с 15 литра, а Чехия – на трето с 14,4 литра. България е на 8-мо място по употреба на твърд алкохол – средно по 12,7 литра на година. Руснаците са след нас в класацията с литър по-малко.

Не е важно колко изпиваш, а от колко се напиваш.

Това е изводът от друго проучване, според което най-често от всички други хора по света се напиват британците. Гражданите на Обединеното кралство са пияни средно 51.1 пъти през дванадесетте месеца в годината. Или почти веднъж седмично. За сравнение в глобален мащаб средно хората се напиват по 33 пъти в годината, според анализа, включващ живеещите в 36 държави.

Изследването показва, че англоговорящите страни са водещи в класацията, като САЩ, Канада и Австралия следват Великобритания. Данните са от 8-годишно проучване на Global Drugs за употребата на всякакви субстанции по света, което се счита за най-обширното подобно, съобщи „Дейли мейл“.

алкохола

Според експерти младите във Великобритания са доста по-сдържани по отношение на алкохола в сравнение с по-възрастните.

Специалистите от Лондон са проучили 5 400 души във Великобритания, Шотландия, Уелс, Нидерландия и над 120 000 по целия свят.

Професор Адам Уинсток, основател на изследването, твърди, че докато броят на пиещите намалява, то някои го правят по особено опасен начин. „Прекаленото пиене е доста лошо. Трябва да се прави разлика между това да си леко пиян и препил, както и да го правиш 3-4 пъти в годината или всяка седмица“, добави той.

„Във Великобритания не сме особено умерени. В крайна сметка накрая на вечерта винаги сме пияни“, казва още Уинсток.

1/3 от жените в изследването или 29.3% твърдят, че са ставали жертва на сексуално насилие, когато са пияни или под въздействието на други опиати. Една на четири споделя, че й се е случвало през миналата година.

2/3 са се озовавали в чужда къща, докато 70% са спали с познат. Инцидентите включват нежелани целувки, орална любов, докосвания и секс. Почти всички от призналите си за случките от миналата година не са докладвали в полицията. 43% не са го направили, защото се чувстват донякъде отговорни за случилото се.

- реклама -