Медведев

В Русия доволни от представянето в Рио

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев похвали спортистите, които участваха на Олимпиадата в Рио. „Сборная“ беше с най-малобройната делегация в историята си на Олимпиада със само 280 състезатели в 25 вида спорт, след като 107 атлети с квоти получиха забрана за участие заради скандала с манипулирани допинг-проби. Въпреки това Русия завърши на четвърто място в класирането по медали с 19 златни, 18 сребърни и 19 бронзови отличия.

Нашите олимпийци са отличници! Олимпиадата в Рио де Жанейро не беше най-простата в историята на руския спорт. Но въпреки че много наши атлети не участваха в състезанията, спортистите ни постигнаха прекрасен резултат. Поздравявам всички“, написа Медведев в социалната мрежа.

Президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков пък отчете, че без състезателите в леката атлетика и тези по вдигане на тежести, е нямало как Русия да се надява на по-предно класиране по медали. „С пълен отбор със сигурност щяхме да бъдем по-напред. Взехме отличия от повечето спортове от олимпийската програма и при това не само в традиционно силните за нас, но и в такива, в които въобще не бяхме печелили медали или последните ни отличията бяха от съветско време. Такова разнообразие от отличия от различни спортове не е имало на нито една от последните Олимпиади“, каза Жуков.

Достойно представяне

Министърът на спорта Виталий Мутко определи представянето на руските спортисти в Рио като достойно. „Всичко, което бяхме запланували, беше изпълнено. Ако погледнем нашите възможности в леката атлетика, във вдигането на тежести и в гребането, в които по някакви скалъпени причини редица наши състезатели не бяха допуснати, то потенциалът ни беше значително по-голям. Затова представянето ни тук в никакъв случай не може да бъде определено като крачка назад в сравнение с Лондон 2012. Взехме медали в спортове, в които дълго време не бяхме печелили отличия – стрелба с лък, хандбал и някои други. Затова дори тук-там направихме крачка напред“, каза Мутко.

- реклама -