В Рим: Кирил Петков се среща и с Ковачевски

Пресслужбата на Министерски съвет потвърди, че премиерът Петков ще се срещне в Рим и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. По традиция Северна Македония също е на визита в Рим и Ватикана навръх 24 май. Срещата между двамата ще е след посещението в базиликата „Санта Мария Маджоре“ утре.

Това пътуване на премиера е белязано именно от спора между България и Северна Македония за ветото срещу старта на преговорите на РСМ за членство в ЕС. По непотвърдена информация преди време е било обсъждано именно по време на посещенията в Рим

двамата премиери да обявят напредък или постижение,

с което може да бъде вдигнато ветото, пише Дневник.

През последната седмица обаче се разбра, че такъв няма как да бъде достигнат тези дни. И въпреки дипломатическите усилия и на други европейски държави и САЩ –

някои от които бяха в България в последните дни –

решението зависи от преодоляване на вътрешнополитически проблеми и в двете страни.

Ситуацията в София е сложна, защото в управляващата коалиция няма разбирателство по темата, а двама от партньорите – ИТН и БСП, са на твърди позиции за условията.

В петък Петков поиска президентът да свика КСНС за преговорите със Северна Македония. Той подчерта, че решение за ветото можело да вземе „единствено Народното събрание“, макар на практика такова да не е необходимо. То е в правомощията на кабинета. Но това е начин да се потърси по-широко съгласие,

мандат за действия от парламента

и решението (каквото и да е то) да е с гласовете на депутатите (такъв подход беше използван и при решението за военна помощ за Украйна).

Досега няма официална реакция от президента Румен Радев за свикването на съвет, идеята беше подкрепена от БСП и „Демократична България“, а вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в събота критично искането на Петков и изявлението му.

В Европа темата за отключването на преговорите за разширяване в момента се поставя засилено, защото съюзът е във фаза на приключване на френското председателство: зачестяват срещите, увеличават се призивите за решаване на спора, както беше в рамките на последната година и половина при германското, португалското и словенското председателство на Европейския съюз.

Източник: Стандарт

 

- реклама -