грипна ваксина, грип, възрастни хора, години, имунизация, безплатно

В разгара на четвъртата вълна: Препродаваме ваксини на Норвегия и Бангладеш

Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Споразумение за препродажба на ваксини от и между Република България и Кралство Норвегия относно препродажба на дози ваксини на Moderna Switzerland GMBH срещу COVID-19.

Споразумението предвижда препродажба на 100 000 дози от ваксината Spikevax. В горепосоченото споразумение е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Кралство Норвегия. Споразумението беше подписано от Република България и от Кралство Норвегия на 19.08.2021 г. въз основа на Решение на Министерския съвет № 614 от 18.08.2021 г.

Правителството прие също така Решение за одобряване на проект на Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19 между Република България, Народна република Бангладеш и АстраЗенека, и проект на Двустранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от АстраЗенека, между Република България и Народна република Бангладеш, като основа за водене на преговори. Проектите на споразумения предвиждат дарение на 270 000 дози ваксина Vaxzevria.

В горепосочените споразумения е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Народна република Бангладеш.

Тези решения на служебното правителство идват на фона на изцяло буксуващата ваксинация у нас.

Към днешна дата напълно ваксинирани у нас са едва под 16% от населението.

Причина за слабия интерес към ваксинацията до голяма степен се дължи на противоречивите послания на управляващите.

Идеята за задължителна ваксинация се посреща на нож от различни браншове и гилдии. Главният държавен инспектор Ангел Кунчев настоя такава да има за здравните и социалните работници. Но заповед на здравния министър, която позволява увеличаване на местата в заведения, ако персоналът е на 100% ваксиниран или доказано преболедувал Ковид-19, предизвика сериозно напрежение сред собствениците.

И докато служебният здравен министър се допитва до браншови и работодателски организации, болниците се пълнят със заразени хора, а в социалните мрежи псевдо специалисти зоват за бунтове срещу мерките.

Само за сравнение, Дания обяви, че от 10 септември ще третира COVID-19 като всяко друго вирусно заболяване. Всички мерки отпадат. Близо 80% от населението е ваксинирано.

 

- реклама -