сн. Нова ТВ

В. Радев за мигрантската криза: България трябва да е в постоянна готовност

Никой не трябва да спи спокойно от тези, които се занимават с проблема с мигрантите и с това да предпазват България от тях. Това коментира в предаването „Събуди се” зам.-председателят на Вътрешната комисия в НС Валентин Радев.

„В България казваме винаги, че се справяме много добре и натискът е нулев, но това е потенциална опасност и тя може да ескалира много бързо”, каза Радев.

Според него все пак кризата в Гърция ще отшуми.

Освен това, Валентин Радев смята, че тук не става въпрос толкова за бежанци, а по-скоро за икономически мигранти.

„Повече от 90% са икономически мигранти”, заяви Радев.

Радев смята, че кризата отшумява. „На 1-ви, когато Ердоган каза, че отварят границата е имало 10 хил. души – натиск. 7 дни по-късно, те са 2900. Три пъти по-малко“, каза Радев. И допълни:“Въпреки това, тези хора, тези цифри…Това не са хора, които бягат от войната. Повече от 90% са икономически мигранти.“

„Ние се готвим. България много се готви. Ние направихме заграждение на границата. После го наситихме с камери и сензори, виждаме на 10-15 километра навътре кой се движи. Освен Държавна агенция за бежанците, имаме и Дирекция „Миграция“. Едните имат 5190 места, от които по-малко от 10% са заети, а другите имат 1200 места“, обясни Радев. По думите му освен тези места, има и площадки, където, ако се наложи може да се разшири и до 5-6 хил. места.

Той припомни, че законът е така променен, че е разрешено и на армията да участва по границата. „Имаме и план. Всяка година се правят планове и тренировки“, допълни той

- реклама -