В прокуратурата няма данни за пране на пари срещу Жоро Шопа

„Нямаме никаква информация, защо швейцарските власти са предприели заличаване на сигнала и отказ, на практика, от екстрадирането на Георги Семерджиев.“ Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в сутрешния блок на Нова ТВ. „Те не са и длъжни да ни дават каквато и да е информация“, уточни тя.

„Българската прокуратура, след като беше уведомена за това, че на 7 март семейство Арабаджиеви се укриват в дома на лицето Семерджиев, започна разследване за лично укривателство.“ Според разследващите като е подслонил Ветко и Маринела Арабаджиеви, Жоро Шопа им е помогнал да избегнат или да осуетят наказателно производство спрямо тях.

Няма сигнал в прокуратурата, че Георги Семерджиев се е занимавал с пране на пари и други престъпления.

Румяна Арнаудова посочи, че прокуратурата може започне разследване тогава, когато има надлежен сигнал. „Ако постъпи сигнал или службите за сигурност уведомят прокуратурата за пране на пари или друго престъпление, тогава, разбира се, ще извършим разследване. За прокуратурата са важни не твърдения, а доказателства. Към този момент не ми е известно прокуратурата да е била сезирана с такива данни“, каза още тя.

Не се знае кога Арабаджиеви ще бъдат екстрадирани в България.

„Надяваме се максимално бързо испанският съд да реши. Понякога, когато лицата сами поискат разрешение за екстрадиция става много бързо, понякога отнема месец- два”, каза Арнаудова в сутрешния блок на БТВ.

Говорителят заяви, че не може да каже откога Арабаджиеви са били в Испания, тепърва ще се проверява. Българските служби заедно със социалните са установили местонахождението на лицата.

Според Арнаудова тримата се познават отдавна и затова Арабаджиеви са поискали съдействие от Георги Семерджиев, известен още като „Жоро Шопа”.