парламент, гласуване, вето, президент
Снимка: БГНЕС

В последния си работен ден депутатите ще гласуват доставката на ваксини от страни извън ЕС

Депутатите ще гласуват по проект на решение, с което възлагат на правителството да обсъди с Европейската комисия възможността България да преговаря за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Най-голямата опозиционна партия в Народното събрание беше предложила да имаме право да преговаряме за доставка и на руска ваксина, но текстът беше променен „за всички страни извън Общността“.

Преди депутатите да излязат в предизборна ваканция в последното редовно пленарно заседание като първа точка е записано проекторешението, разгледано от парламентарната здравна комисия, но с различен текст. В редактирания вариант депутатите предлагат на кабинета да консултира с ЕК осигуряването на ваксини от страни извън Евросъюза и Европейското икономическо пространство, предава БНР.

Така управляващите разширяват възможността за договорки. Конкретното предложение за руската ваксина „Спутник V” не фигурира в текста на проекторешението.

Парламентът ще гласува и парични награди за особени заслуги на 92 културни дейци. За 7 от тях наградите ще са пожизнени, а за останалите – за срок от 3 години.

- реклама -