Стойчо Кацаров, министър, здравеопазване,зелен сертификат, антитела

В последния момент Стойчо Кацаров опита да въведе зелен сертификат за заетите в изборите

Броени дни преди изборите служебният здравен министър Стойчо Кацаров се е опитал да въведе изискване за зелен сертификат за всички членове на избирателните комисии, наблюдателите и застъпниците. Това стана ясно от неговите думи по време на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

На среща с представители на ЦИК вчера той е направил предложението. То обаче е било категорично отхвърлено от представителите на почти всички партии в комисията.

„ЦИК е много странен орган. Той е като едно малко Народно събрание, тъй като в него има представители на всички партии. Така че там консенсус е почти невъзможен“, коментира Кацаров.

Той допълни, че МЗ е имало готовност да осигури безплатни тестове за участниците в изборния процес, които не са ваксинирани или преболедували.

Представителите на ЦИК обаче заявили, че нямат готовност да направят такава организация и при положителен резултат на някой от членовете на избирателните комисии, застъпниците или наблюдателите, няма възможност те да бъдат заменени навреме.

Подобна мярка би довела до провал на изборния процес, заявили представителите на ЦИК пред Кацаров.

Затова изборите ще се проведат при противоепидемичните мерки, при които бяха проведени и предишните избори тази година. Наличието на зелен сертификат ще остане само препоръчително.

- реклама -