смъртността, коронавирус, инфекция, пандемия, мерки
сн. БГНЕС

В Пловдив спират плановите операции, кислородът в болниците свършва

Пловдив вече е официално в лилавата зона на заболеваемостта, съобщи областният управител Ангел Стоев. Спират плановите операции и приемът в болниците с изключение на болни от коронавирус, онкоболни и родилки.

Била е отчетена 14-дневна заболеваемост от 769 на 100 000 души.

75% от ковид леглата в Пловдив са заети – 822 от 1083. Най-стряскащи са числата за интензивните легла, където свободните са едва 23.

„На фона на нивото в страната сме по-добре, но това не бива да ни успокоява“, заяви областният управител.

Директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева, ще изпрати и предложение да не се затварят детските и женски консултации. Диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове ще трябва да осигурят часови коридор само за здрави деца, за извършване на редовните им имунизации, както и за регулярното проследяване на бременните.

Директорите на болници в областта са алармирали ООЩ за недостиг на кислород. Те са казали, че са на ръба и количествата едва ще им стигнат за събота и неделя. Директорите на болници настояват износът да се спре още днес, включително и за промишлени нужди. Областният управител Ангел Стоев е поел ангажимент да изпрати спешно писмо в тази връзка до Министерството на здравеопазването.

Областният управител съобщи още, че ситуацията с коронавирусната инфекция е сериозна. Към днешна дата са разкрити 1083 легла. Към момента са свободни 261, а свободните легла за интензивно лечение са 23.

По-рано от здравното министерство съобщиха, че има достатъчно кислород в болниците и не се налага спиране на износа му.

- реклама -