Смолянско, наводнения, щетите,
кадър: БНТ

„В плен сме вече 13-ти ден“: Над 1000 души от 4 села бедстват след наводненията в Югозападна България

„Храна, бензин, лекарства, фураж за животните, всичко пренасяме на ръце. В плен сме вече 13-ти ден“, казват в родопските села Триград, Ждребово, Кестен и Водни пад, пише „24 часа“.

Единствения път към тях през Триградското ждрело пропадна при поройните дъждове на 11-ти декември.

„Някои се опитват да преминават през срутището, но е много опасно. Наклона на остатъка от пътя е към реката, която е много буйна. Общината е поставила знак, че не може да се преминава, но търпението на хората започва да се изчерпа. Освен опасност за падане в реката пътя, особено преди пещерата „Дяволското гърло“ при естествения тунел крие и друго препятствие- висят огромни ледени висулки. Някои от тях са дълги до 4 метра и са много тежки и биха пробили покрив на автомобил“, казва кметът на Триград Емил Гогушев. В откъснатите села настояват за спешна намеса и дори сформираха Инициативен комитет „За спасяване на Триград“.

Подписката на инициаторите е подкрепена от над 2 хил.души.

Триград е целогодишна туристическа дестинация. Сега всички резервации в хотелите и къщите за гости са отменени, а тези които все пак са решили да прекарат празниците в родопското село се чудят как да стигнат до него. Сред исканията са също обезщетения за бизнеса и подпомагане на хората, чиито работодатели са прекратили дейност заради бедствието.

„Изпратих писмо до президента Румен Радев, в което го информираме за тежката ситуация в четирите села- хората не могат да идат до болница и работните си места в Девин и околните селища, децата няма как да стигнат до училище, магазините не могат да снабдяват с продукти, туристите се отказват от резервации“, казва адвокат Ваня Митева.

Тя работи в София, но не може да стигне до работното си място. Четирите села настояват час по-скоро държавата да се заеме с ремонта на срутилия се път и отстраняване на компроментираните участъци от Тешел до Кестен.

Преди дни експерти и военни огледаха пътя с цел да преценят дали е възможно да поставят временен мост. Оценката им била обаче отрицателна, тъй като теренът е много труден и няма как да се постави понтонен мост.

- реклама -