В „Пирогов“ намаляват наполовина леглата за ковид пациенти

Леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в „Пирогов“ ще бъдат намалени с 50%. Това съобщи пред БТВ зам.-директорът на болницата проф. Николай Габровски. По думите му намаляването на натиска на коронавируса е осезаемо.

По повод последната вълна на вируса, Габровски коментира, че подмладяването на пациентите е факт при британския вариант.

„Ние научихме, че това е комплексно заболяване. Но това, което най-много засегна хората е, че ги накара да забавят лечението на болестите, които си имат“, допълни Габровски.

На въпрос дали работата на Националния оперативен щаб трябва да продължи и при служебното правителство, Габровски каза, че това решение е изцяло в ръцете на новия здравен министър.

„Много противоречиви мнения бяха изказани по отношение на щаба. Моето убеждение е, че управлението на кризата беше много добро. Имахме един добър баланс колко да бъдем затворени, за да ограничим пандемията. Вече е въпрос на избор как да се продължи“, каза той.

Габровски смята, че най-важната задача пред служебния здравен министър е да се подсигури борбата с пандемията в следващите няколко месеца, за да имаме нормална есен и зима.

Той допълни, че зелените коридори за ваксиниране в „Пирогов“ ще продължат.

„Състоянието на Владимир Каролев в голяма степен е стабилно, но това е динамичен процес и ежедневно се борим с всякакви проблеми“, каза още Габровски.

- реклама -