деца малтретирани семейство Мисури

В пет доклада социалните работници в САЩ твърдели, че осиновените българчета са много добре

В министерството на правосъдието никога не е получавана информация за осиновени от България деца, които са били малтретирани или насилвани. Това заяви директорът на Дирекция „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания“ в Министерство на правосъдието Милена Първанова.

По-рано днес се разбра за шокиращ случай на две осиновени в САЩ близначки, които са живели в къща на ужасите в Мисури

56-годишният Марк Макгрегър и 40-годишната Мелиса Макгрегър имат осем биологични деца и двете осиновени българчета. Едната от тях била открита от съсед преди месец навън мръсна, гладна и с кървящи крака, съобщиха местни медии. Родителите са обвинени в малтретиране на деца. След първоначалния арест са пуснати на свобода под гаранция от 100 000 долара, а делото срещу тях е насрочено за по-късно този месец.

Семейството осиновило момиченцата през 2011, когато те били на 7 години. Едното от тях е с  умствена изостаналост. Те са представили доклад от социален работник във Вашингтон, че в дома им има подходяща семейна среда за отглеждането на децата. Бащата е с висше образование и работи като компютърен специалист, а майката е домакиня.

„Според нашето законодателство в рамките на две години на всеки 6 месеца министерството изисква доклад за осиновяването. Получили сме всичко доклади с подробна информация за здравето на децата, извършените медицински прегледи, образованието им и отношенията в семейството“, обясни Милена Първанова.

Всичко изглеждало розово и изпълнено с прегръдки и любов

През всичките тези години до България не е постъпвала никаква информация, децата да са застрашени или малтретирани в новия им дом. „Социалният работник пише, че момичетата се вписали в новия си дом и семейството. След петото посещение през 2013, което е било последно е отбелязано, че близначките и родителите им изпитват силна привързаност едни към други, която се демонстрира с много прегръдки и целувки„, обясни още шефката на осиновяванията.

Правосъдното министерство е изпратило писмо до генералния консул на САЩ в България, с което искат да им бъде предоставена подробна информация по случая и предприетите мерки за закрила на децата. Момичетата са на безопасно място, направени са им пълни медицински изследвания, които показали, че са в добро състояние.

Според американските медии близначките разказали пред разследващите, че били третирани от родителите по-различно от биологичните им деца. Едното от момичетата изглеждало много слабо и недохранено. Тя споделила, че за наказание често била заключвана в малка стая с циментов под, където имало само мръсен матрак. Също така разказала, че не й давали да се къпе със седмици.

- реклама -